Ny podd om brandmäns dramatiska verklighet

25 april 2023 - Senast uppdaterad 24 november 2023

Idag är det premiär för podden "Larm vi minns" på Podplay. Podden görs av brandmännen Trausti Brege och Daniel Brander som berättar om de dramatiska situationerna de ställs inför när larmklockorna ringer.

 

I varje avsnitt av "Larm vi minns" får lyssnarna ta del av minnesvärda larm som Trausti och Daniel varit med på. Det kan vara allt från allvarliga händelser som uppmärksammats i media, till dramatiska olyckor ingen hört talas om. Tillsammans har Trausti och Daniel över 40 år i branschen som brandmän och befäl och har sett många olyckor med egna ögon.

Med podden vill vi visa yrkets bredd och lyfta våra kollegor i hela landet. Som brandman ställs man inför så många fler sorters olyckor än bara bränder och varje situation är unik. Vissa olyckor sätter sig verkligen på djupet och podden är ett bra tillfälle att få ventilera och snacka om hur det kan kännas efter ett riktigt tufft larm, säger Daniel Brander.

I premiäravsnittet "Viola Beach" berättar Trausti om ett larm som fick stor medial uppmärksamhet. En kylig februarinatt 2016 går ett larm med hänvisning till motorvägsbron i Södertälje där någon misstänker att det kan ha skett en olycka. Väl på plats är allt tyst och stilla, inga tecken eller spår på platsen tyder på att det skett någon olycka där. Under arbetets gång får allt en dramatisk vändning.

Det var fruktsvärt tragiskt hela grejen. Det verkade inte ens som att någon hade uppmärksammat den här olyckan, utan det var en bilförare som hade sett sönderkörda bommar på bron. Det var allt vi hade att gå på när larmet kom. Sen får vi veta att fem personer har färdats i en bil och försvinner ner i kanalen utan att någon ens märker det. Det här var ett starkt larm som jag aldrig kommer glömma, berättar Trausti Brege.

"Larm vi minns" har premiär idag den 25 april. Under säsongen släpps ett nytt avsnitt varje tisdag och premiäravsnittet Viola Beach finns att lyssna på gratis på Podplay nu.

 

Om Daniel Brander
Daniel Brander har i många år arbetat som anläggningsarbetare kombinerat med brandkåren i olika former. Han har ett stort idrottsintresse och har tidigare varit fotbollsmålvakt.
Daniel började som brandman redan under värnplikten 2002, samtidigt började han på brandvärn. Sedan en utbildning till befäl 2020 kombinerar han numera arbetet som brandman på en heltidsstation med befäl på en deltidsstation. Daniel lever ihop med sin fru Anna. Tillsammans har de barnen Emmy 12 år, Tilde 9 år och Arvid 4 år.

Om Trausti Brege
Trausti har som ung varit aktiv inom basket, programledare på isländska föreningens radiostation och senare som frontman och sångare för punkbandet Silly Season. Som 20 åring blev han värvad till en deltidstjänst som brandman. Under de efterföljande åtta åren kombinerade han brandkåren med andra heltidsjobb tills han en dag blev brandman på heltid.
Vid sidan av jobbet har Trausti tagit en kandidatexamen i journalistik och har startat och drivit flera poddar.
Fun fact: Sedan 2017 gör han även återkommande framträdanden i tv-programmet Bäst i test som den Isländska brandmannen. Trausti lever tillsammans med frun Malin Brege, som är medgrundare och manusförfattare till Larm vi minns. Tillsammans har de barnen Bianca 4 år och Milo 2 år.

Relaterade länkar

Kontakter

Anna Chrona

PRESSKONTAKT

Communications Director Bauer Media