Vinterns rysligaste poddar på Podplay

22 november 2023 - Senast uppdaterad 13 maj 2024

True Crime, dokumentärer och spökhistorier är några av svenskarnas absoluta favoritgenrer när det kommer till poddar. Oavsett om man gillar historier som är baserade på riktiga händelser eller monster och spöken så finns något för alla. Här är tips på 11 stycken rysligt bra poddar för vintermörkret.

Kod: Katastrof – Premiär idag 22 november
När man som minst anar det händer det ofattbara. Oavsett om det beror på mänskliga faktorer eller naturens vrede så drabbar katastrofer oss med full kraft och det finns inga sätt att värja sig när de väl slår till. I podden Kod: Katastrof får du återuppleva några av mänsklighetens största och mest omskakande katastrofer, förstå varför de inträffade och dessutom möta personerna som blev direkt drabbade.
Lyssna på Kod: Katastrof på Podplay

Jakten på mördaren – Nytt avsnitt varje torsdag
I true crime-podden "Jakten på mördaren" får du varje vecka ta del av ett mordfall. Tillsammans med journalisten Saga Springcorn får du åka tillbaka till tiden då händelsen inträffade och följa med under utredningens gång. Denna podcast tar endast upp fall som är lösta. Podden hette tidigare "Värsta morden". Lyssna på Jakten på mördaren på Podplay

Midnattsståget - Creepypastor och spökhistorier – Nytt avsnitt varje fredag
Midnattståget tar med dig på en resa genom internets mest skrämmande creepypastor. Stig ombord om du vågar, men var beredd på att resan kan röra upp de djupaste rädslorna som du trodde att du lämnat bakom dig. Varje resa till en station är en ny berättelse - vågar du lyssna tills vi når slutstationen?
Lyssna på Midnattståget på Podplay

Dokumentär: Jag var där - Nytt avsnitt varje onsdag
En dokumentär om de avgörande nyhetshändelserna – med människorna som blev en del av dramat. Hör ytbärgaren som räddade människor efter att Estonia förlist. Journalisten som tog sig in i palatset som Saddam Husseins son just flytt från. Skådisen som hamnade mitt i Filmsveriges största haveri. Detta är deras personliga berättelser. I nya säsongen berättar vi om Tindersvindlarens svenska offer, om en ökänd serievåldtäktsman som sätter skräck i en hel stad, och om Paludans koranbränningar som leder till våldsamma upplopp i Örebro under påsken 2022. Podcasten produceras av Mattias Bergman och Andreas Utterström.
Lyssna på Dokumentär: Jag Var Där på Podplay

Fallen jag aldrig glömmer – Nytt avsnitt varje torsdag
Hasse Aro har lång erfarenhet av brottsfall och polisiärt arbete genom sitt TV-program Efterlyst. I podden Fallen jag aldrig glömmer skiftar han fokus från brottsoffren till de som gör sitt jobb för att få fast den skyldige. Krimpodden Fallen jag aldrig glömmer handlar om utredarna som löste fallen som är omöjliga att glömma. Lyssna på Fallen jag aldrig glömmer på Podplay

Älskade Psykopat – Nya avsnitt varje tisdag
I ”Älskade psykopat” möter vi män och kvinnor i olika åldrar som anonymt berättar sin historia eller erfarenheter de haft med en psykopat eller narcissist. Den kan vara inom en kärleksrelation, familjen och på jobbet. Mitt syfte är att lyfta fram berättelser som kanske annars sällan får ta plats. ”Älskade psykopat” är en podd som berör på djupet och min förhoppning är att den kan hjälpa, stötta och förändra. Podden görs av Emilie Olsson.
Lyssna på Älskade Psykopat på Podplay

Sveriges Mörka Minnen – Nya avsnitt 9 januari
Mörkläggningar, orättvisor och skandaler. Den svenska historien är full av tvivelaktiga beslut och händelser som vi kanske helst vill glömma, men som format vårt samhälle och påverkat människorna i det. I den andra säsongen av Sveriges Mörka Minnen, kommer vi berätta om några av vårt lands mörkaste hemligheter och återupptäcka de händelser som på gott och ont påverkat Sveriges historia.
Lyssna på Sveriges Mörka Minnen på Podplay

Dokumentära Berättelser
Alla människor har sina unika livshistorier. I Podcasten Dokumentära Berättelser följer ni med journalisterna Ylva Agelii och Sidiri Ekenryd då de möter människor som delar med sig av sina livsavgörande ögonblick. I avsnitten hörs även advokater, poliser och psykologer som fördjupar förståelsen av dessa berättelser.
Lyssna på Dokumentära berättelser på Podplay

Kalla Fall
Kalla Fall är en grävande podcast som granskar okända och ouppklarade verkliga kriminalfall. Podden tar vid där polisutredningen slutar och försöker hitta nya spår som skulle kunna föra fallen närmare en lösning. Med Urban Gärdek och Tobias von Braun.
Lyssna på Kalla fall på Podplay

Tystad
Tystad är ett fiktivt ljuddrama av Åsa Anderberg Strollo och Lisa Bjärbo. Lördag 4 maj 2019 sker ett terrordåd på Arlanda. I paniken finns döda och skadade, och hela Sverige stannar upp. Polisens misstänkta: tre tonårstjejer. Elise Björk, 16 år, pekas ut som hjärnan bakom terrorattentatet. Ett år senare gör Elises pojkvän Milad en radiodokumentär. I omvärldens ögon är Elise ett monster, men för Milad är det inte alls så enkelt. Nu vill han berätta sin historia.
Lyssna på Tystad på Podplay

Fruktansvärda monster
Följ med på en resa in i skräckens värld – bland zombier, häxor, demoner, vålnader och vampyrer. Det finns mängder av påstådda sanningar om dessa skräckfigurer, men hur mycket stämmer egentligen? I avsnitten möter ni först monstren i en otäck berättelse och därefter nystar vi i vilka de är, var de kommer ifrån och vad de har för betydelse för vår kultur och vårt samhälle? Till vår hjälp har vi professorer och forskare men också författare, poddare och andra kulturutövare inom skräckgenren.
Lyssna på Fruktansvärda monster på Podplay